Weergegeven resultaten: 1 t/m 4 van 4

Discussie: Bromfietsrijbewijs (categorie AM)

 1. #1
  Sheriff @ low profile Flaming Rox's schermafbeelding
  Geregistreerd
  31 juli 2007
  Leeftijd
  54
  Berichten
  3.497
  Rep kracht
  17

  Bromfietsrijbewijs (categorie AM)

  Rijbewijs AM

  Vanaf je zestiende mag je met een bromfiets, snorfiets of brommobiel rijden. Een rijbewijs AM is dan wel verplicht. Zo'n rijbewijs heb je voor het leven. Maar je moet er wel eerst examen voor doen.Medio 2009 vervalt het huidige bromfietscertificaat.

  Zonder rijbewijs rijden

  Rijd je zonder rijbewijs toch met een snorfiets, bromfiets of brommobiel? Dan ben je strafbaar en riskeer je een forse geldboete. Bovendien loop je de kans dat je verzekeringsmaatschappij eventuele schade niet dekt.

  Zware overtredingen op de bromfiets tellen ook mee voor het beginnersrijbewijs.

  Beginnersrijbewijs

  Iedereen die voor het eerst een rijbewijs haalt, valt onder de nieuwe regeling. Voor beginnende bestuurders gelden de eerste vijf jaar na ontvangst van het rijbewijs strengere regels. Voor 16-en 17 jarigen is deze termijn zelfs zeven jaar na verkrijging van een rijbewijs van de bromfietscategorie AM. De nieuwe weggebruikers krijgen een strafpunt als zij worden aangehouden vanwege bumperkleven, een snelheidsoverschrijding van meer dan dertig kilometer per uur, een alcoholpromillage van 0,8 en hoger (dat is de grens voor puntaftrek; echter, als beginnend bestuurder ben je al strafbaar bij een alcoholpromillage van 0,2 en hoger!) en het veroorzaken van ongevallen waarbij doden of gewonden vallen.
  Het rijbewijs wordt geschorst als iemand voor de derde keer is aangehouden en veroordeeld. Blijkt uit het daaropvolgende rijvaardigheidsonderzoek dat de beginnende bestuurder niet rijvaardig is, dan wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

  Zie ook: Beginnersrijbewijs of puntenrijbewijs?

  Rijvaardigheidsonderzoek

  Het rijvaardigheidsonderzoek bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Naast educatie staat de kwaliteit van het rijgedrag tijdens het onderzoek voorop.
  Als de rijvaardigheid en theoriekennis onvoldoende zijn, moet de kandidaat opnieuw een volledig examen doen. De kosten voor het onderzoek komen voor rekening van de overheid.

  Meestgestelde vragen beginnersrijbewijs

  Een bezitter van een beginnersrijbewijs wordt aangehouden voor een derde zware overtreding binnen vijf jaar… en dan?

  Na veroordeling wordt de geldigheid van het rijbewijs, in afwachting van de uitslag van het rijvaardigheidsonderzoek, geschorst. Wanneer uit de uitslag blijkt dat de beginnende bestuurder niet rijvaardig is, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

  Verandert het rijbewijs?

  Het rijbewijs blijft er hetzelfde uitzien. Het wordt automatisch definitief als men zich in die eerste vijf jaar goed gedraagt.

  Wie gaat de overtredingen registreren?

  Het Openbaar Ministerie gaat de registratie verzorgen.

  Om hoeveel rijvaardigheidsonderzoeken gaat het per jaar?

  Dat zou je moeten afleiden uit het aantal keren dat de politie de afgelopen jaren beginnende bestuurders heeft staande gehouden naar aanleiding van de overtredingen waar het bij het beginnersrijbewijs om gaat. Dergelijke cijfers zijn echter tot nu toe nooit verzameld.
  Minister Korthals van Justitie heeft echter al het getal vijfhonderd genoemd.

  Hoe gaan de rijvaardigheidsonderzoeken in hun werk?

  Het CBR (divisie Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid) gaat de rijvaardigheidsonderzoeken afnemen. Deze bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte, waarbij rekening wordt gehouden met het feit dat de kandidaat al enkele jaren rijervaring heeft. Naast de beoordeling staat educatie in het onderzoek voorop, al zullen de begane overtredingen tijdens het examen geen nadrukkelijke rol spelen. Het CBR heeft immers geen politionele bevoegdheden; de kwaliteit van het rijgedrag staat voorop.

  Vallen ook de herexamens onder de nieuwe maatregel?

  Wie vanaf de datum van invoering van de nieuwe maatregel examen of herexamen moet doen, valt onder de werking van de maatregel. Hij of zij krijgt een beginnersrijbewijs.

  Wie betaalt de kosten van het rijvaardigheidsonderzoek?

  De kosten van het onderzoek zijn voor rekening van de overheid.

  Is het CBR klaar voor de nieuwe maatregel?

  Het rijvaardigheidsonderzoek wordt afgenomen volgens een beproefd model, dat het CBR nu al gebruikt voor bestuurders die over twijfelachtige rijvaardigheid beschikken.

  Zal de preventieve alcoholcursus waar beginnende bestuurders na een alcoholovertreding heen moeten, dezelfde zijn als de EMA-cursus?

  Er is een groot verschil tussen het experimenteergedrag van de (veelal jonge) beginnende bestuurders en het problematischer gedrag van ervaren bestuurders. De verplichte cursus moet daarop zijn ingericht. Hiervoor komt een ander type EMA-cursus. Gezien de leeftijd van de meeste overtreders zal de nieuwe cursus laagdrempeliger zijn en korter duren.

  Wat vindt het CBR van de maatregel?

  Het CBR is positief. Het mooie van deze maatregel is, dat je niet alle nieuwe rijbewijsbezitters aan het stelsel onderwerpt, maar alleen de mensen eruit pikt die over de schreef gaan. Het kaf wordt van het koren gescheiden. Alleen overtreders worden gecorrigeerd; wie zich goed gedraagt wordt met een definitieve status beloond. Dat is anders dan een land als Duitsland waar elke nieuwe bestuurder punten opbouwt na het behalen van het examen.
  Belangrijk vindt het CBR ook, dat het voorstel door de jongeren zelf wordt toegejuicht. Team Alert - het jongerenpanel dat de minister van Verkeer en Waterstaat adviseert over de verkeersveiligheid en jongeren via voorlichting van het belang van verkeersveiligheid probeert te doordringen - ondersteunt de maatregel volledig.

  Is de maatregel niet een brevet van onvermogen voor de rijopleiding en het rijexamen?

  De maatregel is er niet gekomen omdat de opleiding en het examen onvoldoende effect hebben, maar omdat er onder nieuwe rijbewijsbezitters, ondanks de gedegen voorbereiding op deelname aan het wegverkeer, een relatief hoog percentage ongevallen wordt veroorzaakt. Het is dus een preventieve maatregel waarmee onder deze groep erger wordt voorkomen.
  De afgelopen zes tot zeven jaar is de kwaliteit van opleiding en examen sterk toegenomen. De Nederlandse rijopleiding en -examen horen tot de beste in Europa. Dat kan echter nooit voorkomen dat er beginnende bestuurders, ondanks alles wat zij hebben geleerd, in de fout gaan. Bij het rijvaardigheidsbewijs houdt de rol van het CBR en de instructeur op.

  Bron:CBR.

  Verkeersborden en verkeersregels
  Bijgevoegde bestanden Bijgevoegde bestanden
  Laatst gewijzigd door Flaming Rox; 14 februari 2010 om 20:07

  Gelieve geen vragen via de mail of pm! (ook geen Visitor Messages) Gewoon posten op het forum,
  op die manier heeft iedereen er profijt van.

 2. #2
  Retro Club Member sfxgek's schermafbeelding
  Geregistreerd
  19 augustus 2007
  Leeftijd
  59
  Berichten
  33
  Rep kracht
  0
  zo ver ik weet konden "oudere" mensen die geen rijbewijs hebben een bromfietscerticaat gewoon aanvragen en kregen dat ook zonder examen  is dat nu nog met deze nieuwe categorie "am" ?
  [url=http://vclic.yourbb.nl/index/][img]http://i40.tinypic.com/10i776b.jpg[/img][/url]

 3. #3
  Sheriff @ low profile Flaming Rox's schermafbeelding
  Geregistreerd
  31 juli 2007
  Leeftijd
  54
  Berichten
  3.497
  Rep kracht
  17
  Voor diegene die in het bezit zijn van een certificaat verandert er weinig,deze kunnen omgeruild worden(tegen betaling)voor het nieuwe rijbewijs in de gemeente waar je woonachtig bent.

  Als er voor 1 oktober 2006 een bromfietscertificaat aangevraagd is bij postkantoor of CBR hoeft men geen theorie-examen af te leggen.
  Vanaf 1 oktober 2006 vervalt namenlijk de vrijstellinsregeling.
  Het bromfietscertificaat moet men wel vˇˇr 1 oktober 2009 bij het gemeentehuis omwisselen voor een rijbewijs catagorie AM.

  Op een later tijdstip ľwaarschijnlijk medio 2008ľ moet voor het behalen van rijbewijs AM niet alleen een theorie- maar ook een praktijkexamen worden afgelegd.
  Dit geldt voor elke leeftijds catagorie!
  Laatst gewijzigd door Flaming Rox; 16 maart 2008 om 07:04

  Gelieve geen vragen via de mail of pm! (ook geen Visitor Messages) Gewoon posten op het forum,
  op die manier heeft iedereen er profijt van.

 4. #4
  Sheriff @ low profile Flaming Rox's schermafbeelding
  Geregistreerd
  31 juli 2007
  Leeftijd
  54
  Berichten
  3.497
  Rep kracht
  17

  FAQ Bromfietsrijbewijs (categorie AM)

  FAQ Bromfietsrijbewijs (categorie AM)


  Hoe kom ik aan een rijbewijs AM?


  Na het behalen van het bromfiets theorie-examen, kan je bij de gemeente een rijbewijs AM aanvragen. Mensen die in het bezit zijn van een rijbewijs A of B, kunnen bij verlenging van het rijbewijs de categorie AM op het nieuwe rijbewijs bij laten schrijven.


  Kun je het examen voor de bromfiets alvast vˇˇr je zestiende verjaardag afleggen?


  Nee. Voor het bromfietsexamen geldt dat je op de examendatum 16 jaar of ouder moet zijn. Je kunt je daarvoor wel al op het theorie-examen voorbereiden met de juiste leermiddelen. Het CBR verkoopt geen leermiddelen. Leermiddelen zijn te koop via rijschool of boekhandel; het is aan te bevelen een theorieopleiding bij een rijschool te volgen.


  Wat moet ik doen als mijn bromfietscertificaat is gestolen of als ik hem ben verloren?


  Duplicaten worden niet meer door het CBR verstrekt. Wie zijn of haar bromfietscertificaat verliest, moeten naar het gemeentehuis om een rijbewijs AM aan te vragen. Een uitzondering op de regel zijn mensen aan wie door de gemeente geen rijbewijs AM kan worden afgegeven. Voor hen wordt tot 1 oktober 2009 nog een duplicaat aangemaakt bij het CBR.

  Voor het aanvragen van een rijbewijs AM heb je je certificaatnummer nodig. Omdat de gemeente dit nummer niet kan nazien, kun je dit nummer bij het CBR opvragen.


  Is er een vrijstellingsregeling?


  De vrijstellingsregeling die bestond voor personen die geboren zijn vˇˇr 1 juni 1980 is per 1 oktober 2006 vervallen. Iedereen die na 1 oktober 2006 een rijbewijs AM wil behalen en niet in het bezit is van een bromfietscertificaat of een rijbewijs A of B, moet het bromfietsexamen afleggen.


  Wanneer moet ik mijn bromfietscertificaat omwisselen voor een rijbewijs AM?


  Bromfietscertificaten die zijn afgegeven vˇˇrdat het rijbewijs AM werd ingevoerd blijven nog geldig tot 1 oktober 2009. Tot die tijd kan een bromfietscertificaat bij de afdeling Burgerzaken van je woonplaats worden omgewisseld voor een rijbewijs AM. Wie dit gaat doen, moet hiervoor betalen en een pasfoto meenemen.


  Wat moet ik meenemen om in buitenland een bromfiets te kunnen huren?


  Dat ligt er aan om welk land het gaat. Als het om vakantie gaat, weet de reisorganisatie meestal het antwoord.

  In Griekenland moet je volgens de wet in het bezit zijn van een rijbewijs A. De Nederlandse regeling dat je in Nederland met je rijbewijs B op een bromfiets mag rijden kent Griekenland niet. Hoewel een verhuurder meestal wel akkoord gaat met een Nederlands rijbewijs B, bestaat de kans dat bij een aanrijding de bestuurder aansprakelijk wordt gesteld zonder dat hij schuldig is. Zorg daarom in Griekenland voor een geldig rijbewijs AM of een bromfietscertificaat.


  Hoe lang na het behalen van het bromfietsexamen kun je het rijbewijs AM ophalen bij de gemeente?


  Zes maanden. Daarna zul je opnieuw theorie-examen moeten doen (en daarvoor moeten slagen natuurlijk).

  Bron: CBR

  En let op!!  Ongeacht of men in het bezit is van rijbewijs AM of bromfietscertificaat.
  Bij het overschrijden van de maximumsnelheid.., dus meer als 30 km boven toegestaande snelheid volgt inbeslagname van het kentekendocument!! Zowel A (55/60km) als B klasse ( 75/80km)
  Laatst gewijzigd door Flaming Rox; 5 juni 2010 om 17:06

  Gelieve geen vragen via de mail of pm! (ook geen Visitor Messages) Gewoon posten op het forum,
  op die manier heeft iedereen er profijt van.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Soortgelijke discussies

 1. Nieuws: Bromfietsrijbewijs ingevorderd - Boschtion Media
  By Scootergirl in forum Scooter Nieuws
  Reacties: 0
  Laatste bericht: 29 december 2008, 09:30
 2. Nieuws: Foutje over bromfietsrijbewijs - Stentor
  By Scootergirl in forum Scooter Nieuws
  Reacties: 0
  Laatste bericht: 11 december 2008, 11:50

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •