Discussie: Is er invloed mogelijk op nieuw kenteken

23 augustus 2011

Is er invloed mogelijk op nieuw kenteken

Ik zou wel eens willen weten of er enige invloed mogelijk is op de letter en cijfercombinatie als je een nieuw kenteken aanvraagd voor je scooter.

Ouwe beunoloog
    Het samenstellen van een eigen kenteken behoort (in Nederland) helaas niet tot de mogelijkheden voorzover ik weet. Enig invloed op de letter en cijfercombinatie evenmin. Het voorstel is wel (gedaan en) behandeld in 2007 (Camiel Eurlings) maar hier is niks uit voort gekomen.

Wat in andere landen wel mogelijk is, is hier dus niet toegestaan. Dat komt omdat de kentekenplaat daar aan de persoon is gekoppeld en niet aan het voertuig, zoals in ons land het geval is.

23 augustus 2011
    Jammer, ik wist wel dat het voor auto's niet kon, maar ik hoopte dat ze voor scooters of brommers een andere regeling hadden.

23 augustus 2011
    Wordt de uitgave van het kenteken van een nieuwe scooter dan op dezelfde manier gedaan als bij de auto, waar je het jaartal en maand van uitgifte ervan kunt achterhalen?

Ouwe beunoloog
    Ja grotendeels wel. Het registreren van een kenteken wordt in gang gezet op het moment dat een voertuig in Nederland wordt ge´mporteerd.
    Het aanvragen van een kenteken gebeurt als het een nieuw voertuig betreft door de importeur.
    De tenaamstelling vindt plaats op het moment dat het voertuig een nieuwe eigenaar krijgt.
    Daarbij wordt de tenaamstelling gekoppeld aan het kenteken en voertuig.

Bij deze handeling wordt aan een voertuig een kenteken toegekend en wordt de naam van de eigenaar geregistreerd. Op grond van deze registratie ontvangt de eigenaar een kentekenbewijs dat bestaat uit een voertuigbewijs met gegevens over het voertuig en een tenaamstellingbewijs met gegevens over de eigenaar.

Via ‘inzage eigen gegevens’ bij het RDW burgerportaal kan men een overzicht downloaden van d.i.v. gegevens. Dit overzicht bevat onder andere de volgende gegevens:

 Kenteken(s) waarvoor u als eigenaar/houder geregistreerd staat of heeft gestaan (tot 9 jaar terug)
     Data van tenaamstelling(en)
     Een korte opsomming van technische en milieugegevens van uw voertuig(en)

Let wel! Hier zitten echter kosten aan verbonden.
    Inzage eigen gegevens: € 4,50 per overzicht.