Discussie: schurend voorwiel

schurend voorwiel

Gisteren zat ik tijdens het rijden plots in een heftige onweersbui en moest nog een heel stuk langs bos rijden. Thuisgekomen was de scooter helemaal nat en onder het zand. Toen ik hem binnenreed hoorde ik een licht schurend geluid uit het voorwiel komen.
    Vandaag heb ik de aandrijving van mijn kilometerteller vervangen waarbij het voorwiel iets losgemaakt moest worden. Na een perfecte vervanging vd aandrijving ben ik een testritje gaan maken en hoorde ik weer dat schurend geluid maar nu iets luider.
    Nu vraag ik me af: is er gisteren zand tussen het wiel geraakt dat dit geluid veroorzaakt of heb ik de as te hard aangedraaid bij het vervangen van die aandrijving?

24 februari 2011
    ik heb laatst wiel en vering is losgemaakt en alles weer eens goed in het vet gezet, alle piepjes en kraakjes zijn nu weg. met alles loshalen en invetten een uurtje werk.

30 juni 2008
    Vandaag twee uur gereden en het schurende geluid is er niet beter op geworden. Ik heb het eens goed onderzocht en het is de voorrem die tegen die schijf aanloopt. Weet niet hoe dat plots komt....
    Moet de rem dan vervangen worden of kan ik ergens iets afstellen?

4 augustus 2007

Schurend geluid voorwiel

Hoij EasyRider,
    Als de remschijf warm/heet is geworden door het remmen en daarna direct abrupt afkoeld door bv. door een plas water rijden, dan trekt deze krom. Hierdoor raakt de schijf de remschoen waardoor het schurend geluid ontstaat.
    Oplossing voor dit probleem is veelal de schijf vervangen.

Hoije hè,
    Matjeuke

30 juni 2008
    Hoi bedankt voor de info , ga ik zeker onthouden.

Maar ondertussen is het probleem opgelost: ik heb de aandrijving vd kmteller nog een keertje erafgehaald. Nu zit daar nog een koperkleurige ring met rubberen ring achter. Deze heb ik eens goed bekeken en daar zitten 2 'lipjes' op. Nu was 1 van die lipjes naar buiten geplooid waardoor die waarschijnlijk ergens tegen schuurde. Nadat ik het lipje met een tang terug heb rechtgezet is het schurende geluid verdwenen.

Ik heb wel nog een vraag : nu heb ik dus mijnn voorwiel een paar keer losgeschroefd door dit hele verhaal. Ik vraag me af of dat wel veilig is: kan deze bout (op de as) door veelvuldig losschroeven niet loskomen tijdens het rijden? Zijn het speciale bouten en kan ik ze eventueel vervangen?

4 augustus 2007

schurend geluid voorwiel

Na mijn bescheiden mening kan dit niet, omdat de schroefdraad zodanig is getapt dat deze "vaster" draait.
    Of het speciale bouten zijn weet ik niet, ze kunnen wel een afwijkende maat hebben.

Hoije hè,
    Matjeuke

2 juli 2009
    De bouten moeten eigenlijk met een bepaalde kracht worden vastgezet; daar heb je een momentsleutel voor nodig.

De twee metalen lipjes in de koperkleurige ring waar eerder over gesproken werd horen allebei wat naar buiten gebogen te staan. Deze lipjes vallen precies in 2 uitsparingen in de voorvelg zodat deze ring meedraait met de draaing van je voorwiel en dus de snelhied registreerd.