Discussie: olie

30 juni 2008

olie

Ik zit nu over de 300km, dus tijd voor de olie. Op het onderhoudsschema - http://www.bella50club.nl/4taktonderhoudschema.pdf - lees ik :

Versnellingsbak oliepeil controleren, verversen
    Motor oliepeil controleren, verversen

De motor olie weet ik wel hoe dat moet (onderaan olie meten , laten weglopen en vervangen), maar waar vind ik de olie voor de versnellingsbak? Of is dat laatste iets dat ik moet laten doen?

Ook volgende punten zie ik in het schema staan. Maar kunnen die ook bij de 500km onderhoudsbeurt of dient dat echt al bij 300km allemaal te gebeuren?

Klepspeling controleren en/of afstellen
    Carburateur (Afstelling) controleren, afstellen
    Benzineleidingen / Filter controleren, vervangen
    Remmen, remblokken controeleren, vervangen
    Wielen, Banden (slijtage, Luchtdruk) controleren
    Schokbreker voor en achter op werking controleren
    Alle Schroeven en moeren controleren
    Elektrisch systeem, toeter, verlichting controleren
    Proefrit, eindcontrole op Verkeerszekerheid

11 mei 2008
    blz 43 http://www.rover-bikes.com/products_...Manual-pt1.pdf

Het is makkelijk zelf te doen, de boutjes zitten achteraan het motorblok bij het achterwiel.
    Eerst een stukje rijden zodat de olie warm is,dan onderste boutje eruit draaien (bakje eronder minimaal 0,5l), bovenste (vul)boutje ook eruit draaien en alle olie eruit laten lopen.
    Dan onderste(aftapboutje)er weer in draaien(niet te vast), daarna vullen met nieuwe olie door het bovenste(vul) boutje. gebruik wel speciale gearolie!
    Alle olie met een doekje wegvegen en na een paar dagen controleren of er geen druppel olie aan het aftapboutje hangt. Is dit wel het geval dan zul je het afdichtingsringetje moeten vervangen!

Het vullen kan een beetje lastig zijn want de vulopening zit verticaal.
    Ik heb de scooter een beetje schuingelegd en daarna met een klein trechtertje( flexibel tuitje) gevuld. ik dacht dat er zo'n 0.2 l in gaat...

...na afloop goed de handen wassen. gear/motorolie is vrij giftig !

24 februari 2011
    ik heb een cola flesje gebruikt met een stukje luchtslang vastgemaakt in de dop werkt ook goed.

30 juni 2008
    Bedankt voor de link en uitleg, ik ga het eens uitproberen.

Wat me wel opvalt is dat het onderhoudsschema dat op deze site staat (zie link in mijn eerste posting van dit onderwerp en het schema van Rover Bikes - zie link hierboven ) niet helemaal overeenkomt.

2 juli 2008
    Onze Bella hoeft pas bij 500 km onderhoud volgens de leverancier(www.scooterhal.com) dus ook de olie

Is dat verschillend?

imported_Erik
    Lijkt allemaal beetje verschillend te zijn. Boekje wat ik erbij heb gehad in het engels geeft in tekst en uitleg in "miles" en het onderhoudschema staat "km". Wel met dezelfde getallen.

Bijvoorbeeld change oil at 1000miles en in schema 1000km

Volgens mijn dealer moet de eerste beurt rond de 700km wat weer totaal niet overeen komt met 300 miles :lol:

Het zal daar tussen in dus ergens moeten gebeuren. Je beter de vroeg zijn met een beurt dan te laat